Letterlijk ziek!


Iedereen herkent dat wel, zo'n periode dat u niet lekker in uw vel zit. Vaak uit zich dat in benoembare lichamelijke klachten. U bent moe, of misschien heeft u wel last van hoofdpijn. U grijpt naar een extra vitaminepilletje en slaapt een keer extra lang uit. Wellicht heeft dat het beoogde effect. Zoniet, dan stapt u misschien naar de huisarts om te kijken of u iets onder de leden heeft. Maar als er fysiek niets aan de hand blijkt en de lichamelijke klachten houden aan, wat dan?

Dan is de kans heel groot dat u letterlijk ziek bent door omstandigheden. Dat er dus een ándere oorzaak ten grondslag ligt aan uw lichamelijke klachten. Een oorzaak die we op geestelijk en emotioneel gebied moeten zoeken. Lichaam en geest werken immers nauw samen. Als u lang onder spanning staat, u een zware of moeilijke tijd doormaakt of er dingen gebeuren waar u geen grip op heeft, dan zal dat vrijwel altijd gepaard gaan met lichamelijke klachten. Psychosomatische klachten, klachten die zich weliswaar lichamelijk uiten maar een emotionele oorzaak hebben (zie lijst onderaan). Het probleem is dat we deze klachten vaak niet als zodanig herkennen. Iedereen is wel eens moe, toch? Bovendien is het veel makkelijker te constateren dat we moe zijn of een pijntje hebben, want dan kunnen we het oplossen met wat extra nachtrust of een pilletje. Veel moeilijker is het om toe te geven dat er een diepere oorzaak aanwezig kan zijn voor de klachten. Want we willen liefst zo snel mogelijk weer de oude zijn, sterk zijn en doorgaan. Vaak gunnen we ons niet eens de tijd om even stil te staan en erover na te denken, we worden teveel opgeslokt door het dagelijkse leven. En zelfs al staan we even stil, dan nog is het nog niet altijd zo eenvoudig om de vinger op de zere plek te leggen. We zouden allen psychologen moeten zijn om op zo'n moment precies te weten waar dat fysieke malaisegevoel vandaan komt, wat er precies 'onder' die lichamelijke klachten ligt. Soms is het makkelijk op te sporen, maar vaker is het een complex aan factoren en omstandigheden in het hier en nu of in het verleden die maakt dat we letterlijk ziek worden.

Ontkennen of negeren heeft vaak geen helend en hooguit een tijdelijk effect. In feite onderdrukt u in dat geval letterlijk uw probleem en de kans is groot dat de fysieke klachten opnieuw en heftiger opduiken in nieuwe of vergelijkbare moeilijke situaties. Psychosomatische klachten onderkennen is de eerste stap naar genezing! De klachten kunnen namelijk geheel verdwijnen als u zichzelf de tijd en ruimte gunt om te onderzoeken wat er - bewust of onbewust - aan emoties spelen.

In mijn dagelijkse praktijk zie ik hoe psychosomatische klachten zich bij ieder 'type' mens kunnen voordoen. Het hangt niet samen met karakter of persoonlijkheid en het is al helemaal geen teken van zwakte. Ook de omstandigheden waarin psychosomatische klachten zich uiten zijn eindeloos (zie indicatie onderaan). Het gebeurt niet alléén bij een traumatische gebeurtenis. Het gebeurt zelfs op een moment dat mensen geen idee hebben waarom het gebeurt, omdat er in hun ogen niets actueels is wat die fysieke klachten kan 'rechtvaardigen'. Maar gaandeweg blijkt er wel degelijk onderhuids iets te spelen, iets dat u (onbewust) onzeker maakt, of verdrietig, of angstig of boos. Een oorzaak die misschien verdrongen of vergeten is, die misschien zelfs in een ver verleden ligt. Een diepere oorzaak.

Psychosomatische klachten zijn veelvoorkomend en kunnen u enorm belemmeren in uw dagelijkse functioneren. En toch worden deze klachten vaak niet als zodanig herkend. Ik zie het als mijn professionele opdracht om zowel de ernst ervan te benadrukken alsook de mogelijkheden om deze klachten te lijf te gaan. De bereidheid om uw psychosomatische klachten te onderzoeken en de moed om daarbij professionele hulp te aanvaarden is een teken van kracht. Van wilskracht om de neerwaartse spiraal te doorbreken en er boven uit te groeien!

Vanuit mijn vakgebied als psycholoog en mediator wil ik u graag op het juiste spoor zetten. Het is de combinatie van deze vakgebieden die mij in staat stelt om vanuit verschillende perspectieven met u naar het probleem te kijken. Als psycholoog kijk ik naar u als mens en de omstandigheden die uw karakter en leven hebben gevormd, nog steeds vormen en van invloed zijn op uw welzijn. Als mediator kijk ik natuurlijk ook naar u als mens, maar dan vanuit het idee van een conflictsituatie. Dat kan een innerlijk conflict zijn, maar ook een conflict met uw omgeving. Welke benadering of methode geschikt is om uw psychosomatische klachten aan te pakken zal per persoon en situatie verschillen. Er is geen standaard 'toverformule', ieder mens is anders en ik stem mij af op ú. En natuurlijk is alles gebaseerd op vertrouwen en vrijwilligheid

Het is van groot belang dat het wederzijds klikt, dat u zich vertrouwt genoeg voelt om u open te stellen. Daarom hecht ik erg aan een kennismakingsgesprek dat geheel vrijblijvend is. U kunt altijd bellen voor vragen of informatie. Niet twijfelen, gewoon doen!

Een kleine greep uit situaties die tot psychosomatische klachten kúnnen leiden:

Een persoonlijke crisis, verlies, verhuizing, stress, conflicten in de privé-sfeer, conflicten op het werk, veranderingen, ruzie, negatief zelfbeeld, ziekte in uw omgeving, kinderloosheid, je anders (moeten) voordoen dan je bent en je voelt, opvoedingsproblemen, dilemma's en belangrijke beslissingen enzovoort!

Mogelijke psychosomatische klachten die zich kunnen voordoen:

Moeheid, uitputting, lusteloosheid, prikkelbaarheid, onzekerheid, hartkloppingen, hoofdpijn, maagklachten, slapeloosheid, ademnood, hyperventilatie, depressie, gevoeligheid voor licht en geluid, rillingen, gevoelens van stress of burn-out, transpiratie enzovoort!

Mogelijk onderhuids aanwezige emoties:

Boosheid, verdriet, agressie, onmacht, onzekerheid, kwetsbaarheid, schuld, spijt, angst, ergernis, teleurstelling, het gevoel niet begrepen te worden enzovoort!

 

 NAVIGATIE

English Summary English Summary


Regio e.o. Arnhem Amersfoort Amsterdam Den Haag Apeldoorn Bemmel Barneveld Bennekom Beuningen Den Bosch 's-Hertogenbosch Dieren Doetinchem Doorwerth Druten
Duiven Ede Elst Gelderland Heelsum Heteren Huissen Oosterbeek Noordwijk Renkum Rheden Rhenen Tiel Utrecht Velp Wageningen Veenendaal Zevenaar Zutphen etc.