Relatietherapie


"Voor ieder mens die dichter naar zichzelf en naar die ander toe wil groeien"

Met moeite samen

Je bent samen, je wilt ook samen verder, maar echt op rolletjes loopt het niet. Wat is dat toch, die eeuwige woordenstrijd, dat onbegrip, altijd diezelfde confrontaties. Hoe zijn we hierin terecht gekomen, of liever, hoe komen we hier weer uit? Komen we er ooit wel uit, of passen we gewoon niet bij elkaar? Seizoenswisselingen in een relatie zijn heel normaal, soms kabbelt het rustig voort en lijkt iedereen goed in zijn vel te zitten, maar soms ook steekt er even een storm op en gaan 'de zandzakken voor de deur'. We zijn nu eenmaal individuen met eigen innerlijke bewegingen en we kunnen wel eens het contact met onszelf of onze omgeving verliezen. Maar wat als de storm niet meer gaat liggen, er steeds vaker ruzies zijn, misschien zelfs wel een permanent gevoel van vijandigheid. Dat is slopend, zowel emotioneel als fysiek. Alle energie gaat zitten in het gevecht om begrepen te worden, maar het lijkt wel alsof je van een andere planeet komt en een andere taal spreekt. Je wilt wel verder, het liefst samen verder, maar niet als het blijft zoals het is, want dat houdt niemand vol.

Invloeden van binnen en buiten

Er zijn vele situaties denkbaar die tot spanningen in een relatie kunnen lijden. Ziekte, verlies, een kinderwens die niet in vervulling gaat, werkeloosheid, botsende karakters, noem maar op. Van tevoren weet niemand wat er op het levenspad gaat komen en welke invloed dat zal hebben. Mensen zelf ontwikkelen zich natuurlijk ook, veranderen, zijn bezig met hun eigen zoektocht en ook dat kan een relatie beïnvloeden. Je stelt jezelf die vraag wel - waar is het mis gegaan? - maar het is oh zo moeilijk om daar een helder antwoord op te vinden. Vooral omdat je er zelf middenin staat, zelf onderwerp bent van de vraagstelling en het niet meevalt om dan de vinger op de zere plek te leggen. Als dat wel lukt, dan biedt dat voldoende perspectief om de relatie weer naar de essentie terug te brengen en liefde en respect bij elkaar te vinden. Lukt dat niet op eigen kracht, dan biedt relatietherapie uitkomst.

Een open houding, een open einde

Relatietherapie is erop gericht om te ontdekken wat zich onderhuids allemaal afspeelt, emoties waar betrokkenen zich vaak niet eens van bewust zijn maar die wel heel veel kunnen verklaren. De therapeut heeft geen pasklaar antwoord, iedere cliënt heeft een eigen verhaal en het gaat erom samen de open zenuw bloot te leggen. Daar is een vertrouwensrelatie voor nodig. Het is belangrijk dat cliënten zich veilig voelen en daarom is er eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of het klikt. Jezelf eerlijk en kwetsbaar durven opstellen is het vertrekpunt en tegelijkertijd de start van een nieuw begin. Relatietherapie betekent overigens niet per definitie de uitkomst 'en ze leefden samen nog lang en gelukkig'. In de loop van de tijd zal duidelijk worden waar de schoen wringt en of de partners daar samen uit willen en kunnen komen. De therapie zal ook en temeer een zoektocht zijn naar 'wie ben jij en wat wil jij', samen of alleen. De inzet is hoe dan ook om wederzijds begrip te creëren, naar elkaar te luisteren, te ontdekken waar de pijn en de teleurstelling zit en hoe de spiraal van negatieve communicatie doorbroken kan worden. Een leerzame ontdekkingstocht die mensen vaak dichter bij elkaar brengt dan ooit tevoren.

Miscommunicatie is trouwens allerminst een 'voorwaarde' voor relatietherapie. Partners die op zoek zijn naar verdieping, die samen iets willen verwerken of uitwerken kunnen ook heel veel baat hebben bij deze therapie. Relatietherapie is voor ieder mens die dichter naar zichzelf en naar die ander toe wil groeien.

Wilt u wat meer weten met betrekking tot relatietherapie of zit u met een brandende vraag, gewoon even bellen!

 

"Met ruzie en gevoelens van onmacht uit elkaar biedt weinig solide bouwstenen voor een volgende relatie. In vriendschap en met begrip uit elkaar geeft meer vertrouwen en zelfbewustzijn bij een nieuwe start. Na veel strijd er samen uitkomen en samen verder gaan, maakt samen sterker dan voorheen"

 

 NAVIGATIE

English Summary English Summary


Regio e.o. Arnhem Amersfoort Amsterdam Den Haag Apeldoorn Bemmel Barneveld Bennekom Beuningen Den Bosch 's-Hertogenbosch Dieren Doetinchem Doorwerth Druten
Duiven Ede Elst Gelderland Heelsum Heteren Huissen Oosterbeek Noordwijk Renkum Rheden Rhenen Tiel Utrecht Velp Wageningen Veenendaal Zevenaar Zutphen etc.