Relatiecheck


Er is zo op het oog niets mee aan de hand, maar de auto gaat volgende week wel voor de jaarlijkse APK (Algemene Periodieke Keuring) naar de garage. De wetenschap dat alles even wordt nagekeken en er zonodig een kleine reparatie wordt gedaan om erger te voorkomen, dat vinden we heel zinvol en normaal. Maar waarom zouden we dat ook niet doen met onze relatie?
Een soort relationele APK, waarbij je echt de tijd neemt om te kijken waar je staat en of je nog dezelfde richting uit gaat. Misschien niet eens omdat er de laatste tijd wat ‘kraakt en piept’ en er spanningen zijn, maar gewoon, omdat je relatie je veel waard is en je je realiseert dat het belangrijk is om voortdurend naar die afstemming te zoeken. Het geeft een gevoel van rust te weten wat er in het hoofd van die ander omgaat, te weten wat je bindt en hoe je samen de relatie kan verdiepen.
Eigenlijk praten we dus over een regelmatig moment van bezinning.  Zeker in een tijd dat iedereen het druk heeft en je aandacht door van alles en nog wat wordt opgeëist. De kans om in die wervelwind af en toe aan jezelf en aan die ander voorbij te hollen is niet ondenkbaar.
Neem bewust en regelmatig de tijd om je relatie onder de loep te nemen en geef ruimte aan alle gevoelens die er spelen. Vaak lukt dat onderling, en zoniet, overweeg dan de hulp van een relatiecoach. Een relatie apk zou wat gewoner moeten zijn in deze snelle en veeleisende tijd. Voorkom dat je elkaar ongemerkt uit het oog verliest of miscommunicatie de boventoon gaat voeren en zorg voor rust, helderheid, verdieping en bezinning. Dat geeft je relatie een positieve impuls.

Midi Action helpt je daar graag bij.


Voor wie?

Voor iedereen die een relatie heeft. Vaak zijn het levenspartners die voor een relatie-apk komen, vanuit het besef dat de relatie enorm waardevol is en men graag samen verder wil, maar dat daar wel wat voor nodig is. Maar in feite is iedere relatie die je in je leven hebt waardevol. De band tussen ouder en kind, een bijzondere vriendschap, een collega die je voor geen goud zou willen missen. In alle soorten relaties, zakelijk en privé, kan er een situatie ontstaan die spanning oplevert en die de verhoudingen opeens een moeizaam karakter geven. ‘We kennen elkaar al zo lang, het waait wel weer over’, denken we. Soms wel, soms niet. Meestal zullen we er toch echt moeite voor moeten doen, en de vraag is of we dat ook willen. Willen we nog in elkaar investeren om iets waardevols te behouden, of ruilen we elkaar met hetzelfde gemak in voor iemand anders? Dat laatste lijkt steeds vaker aan de orde in onze consumptiemaatschappij. Moeite doen betekent dat je elkaar de moeite waard vindt en dat je bereid bent om voor de relatie te vechten. Negen van de tien keer betekent het dat die moeite ook wordt beloond en iets moois oplevert. De band wordt inniger dan voorheen, het maatjesgevoel wordt intenser. Iets dat je niet bereikt als je van de één naar de ander ‘hopt’ op het moment dat het even niet zo lekker loopt.


Hoe werkt het?

Bij een relatiecheck gaat het om u. U geeft aan waar u het over wilt hebben, met welke individuele of relationele vragen u bezig bent, waar u moeite mee hebt of wat u mist in de relatie. We brengen samen alle relevante punten in kaart. U bepaalt wat belangrijk is en wat u bezig houdt. Dat kunnen concrete keuzes zijn waar u voor staat, of zorgen die u heeft, maar ook pijnpunten uit het verleden die ongewild de kop op steken. De mediator is onpartijdig en heeft als taak om met een frisse blik de vinger op de zere plek te leggen en mensen dichter tot zichzelf en elkaar te brengen. Een relatie-apk betekent dat we, zonder vooroordeel en zonder vastomlijnde uitkomst, samen een pas op de plaats maken om te kijken hoe u de relatie in beweging kunt zetten of houden. Het is nodig dat beide partners daarvoor open staan. In feite gaat het om een soort van ontdekkingsreis in jezelf en in elkaar, met als doel openheid en harmonie. Zo gewoon als dit klinkt, zo ongewoon lastig is het soms om jezelf volledig te begrijpen, laat staan die ander….


Wel of geen Relatiecheck?

De vraag of de situatie zich voor een relatie-apk leent, kan tijdens het eerste kennismakingsgesprek worden besproken. Ook komt dan aan de orde welke verwachtingen u heeft van een relatie CheckUp en welke persoonlijke en relationele doelen u voor ogen heeft.
Dat eerste kennismakingsgesprek duurt een half uur en is gratis. Mocht het kennismakingsgesprek langer duren dan een half uur, dan zal de extra tijd in rekening worden gebracht (zie ook pagina “Tarieven”). Belangrijk is op dat moment te kijken of het klikt tussen cliënt(en) en de relatiecoach. Mocht dat het geval zijn, dan kunnen we afspraken maken! Als ’t mogelijk en wenselijk is kunnen we ook direct van start gaan met de coaching, en anders stemmen we de agenda’s af voor een eerste sessie.

De eerste gezamenlijke sessie duurt meestal anderhalf tot 2 uur. Daaropvolgend een aantal gezamenlijke sessies, indien nodig ook een paar individuele sessies. De duur van een sessie is minimaal 1 uur en maximaal  2 uur. Vanzelfsprekend gaat alles in overleg en naar behoefte.
Indien nodig en gewenst kan er t.z.t. één of meerdere (per kwartaal, halfjaar, jaarlijks) evaluatiegesprekken (“opfrisbeurt”) plaatsvinden.
Het in stand houden van een goede relatie vergt het nodige onderhoud en al helemaal bij verbetering en groei! De relatie met de ander maar vooral ook de relatie met jezelf.  
Investeren van o.a. tijd en aandacht, focus en energie, goede communicatie en omgang is belangrijk voor elke relatie! Of het nu een partnerrelatie, huwelijk, familie of vrienden betreft.
Ook op het gebied van werk/carrière en samenwerking, is zorg en aandacht nodig. Zijn er problemen en lukt het niet om de negatieve vicieuze cirkel te doorbreken, schakel om erger of escalatie te voorkomen een relatiedeskundige van Midi-Action in voor een Relatie CheckUp en/of Relatietherapie (c.q. Relatiecoaching) of Conflictbemiddeling.

Heeft u nog vragen? U kunt mij altijd bellen (026-4439619) of mailen.


Claudia van Kalleveen:

"De mensen zelf
daar gaat het mij om
die wil ik helpen
zodat ze op eigen kracht verder kunnen"

 

Claudia in Liemers Lantaren

Liemers Lantaren, 14 februari 2007
Gelderse krant omgeving Achterhoek regio Westervoort, Duiven, Zevenaar, Angerlo en Rijnwaarden.

 

APK keuring voor Noors huwelijk

De Telegraaf, 24 september 2005

 

 NAVIGATIE

English Summary English Summary


Regio e.o. Arnhem Amersfoort Amsterdam Den Haag Apeldoorn Bemmel Barneveld Bennekom Beuningen Den Bosch 's-Hertogenbosch Dieren Doetinchem Doorwerth Druten
Duiven Ede Elst Gelderland Heelsum Heteren Huissen Oosterbeek Noordwijk Renkum Rheden Rhenen Tiel Utrecht Velp Wageningen Veenendaal Zevenaar Zutphen etc.